Ministerio de Industria, Turismo y Comercio LogoMinisterior
 

Notas de prensa

L'Oficina Europea de Patents ha adquirit, adoptat i distribuït el programa “IPscore” a les oficines nacionals de patents dels seus estats membres perquè qualsevol interessat pot utilitzar gratuïtament.

El programa IPscore, desenvolupat per l'Oficina Danesa de Patents i Marques en col·laboració amb el Copenhagen Business School i amb el sector, permet fer una taxació qualitativa. El mètode IPscore s'utilitza per valorar tecnologies, patents i carteres de patents internament, en el si de les empreses, i ofereix un merco per a la taxació i gestió estratègica de les patents.

http://www.epo.org/searching/free/ipscore.html

L'avaluació que IPscore fa d'una patent es compon de cinc categories: jurídica, tecnològica, de mercat, financera i estratègica, i en cada una s'hi inclouen entre 5 i 10 preguntes bàsiques. Cada pregunta fa referència a un indicador de valor diferent. Per cada pregunta s'atorguen entre 1 i 5 punts, en funció dels punts forts i febles de la patent. En conjunt, al voltant de 40 indicadors de valor ofereixen una imatge completa de la patent i de tots els riscos (com per exemple, l'existència d'una tecnologia alternativa) o oportunitats (per exemple, l'accés a nous mercats) que presenta. Aleshores s'exposen en diferents taules i gràfics perquè els gerents puguin usar-los en la presa de decisions estratègiques. D'aquesta manera IPscore pot presentar la informació rellevant per al procés de presa de decisions i facilitar la col•laboració entre departaments en el si de les empreses.

http://www.epo.org/searching/free/ipscore.html

- DIRECTAMENT país per país, dipositant les sol·licituds corresponents a cada un dels països en els quals es vol registrar la invenció.

- Mitjançant una PATENT EUROPEA.A la pàgina d'Internet de l'EPO és possible obtenir informació de com sol·licitar una patent europea (http://www.epo.org/).

- A través d'una sol·licitud PCT .En la direcció d'Internet de l'OMPI és possible obtenir informació sobre les principals característiques d'aquest sistema (http://www.wipo.int/pct/es/).

El sol·licitant pot escollir voluntàriament entre el Procediment General de Concessió o el Procediment amb Examen Previ.

En tots dos casos, una vegada publicat l'Informe sobre l'Estat de la Tècnica (IET), s'obre un termini de tres mesos perquè el sol·licitant decideixi el procediment pel qual vol que es tramiti la seva sol·licitud.

En el cas que el sol·licitant opti pel Procediment general, la sol·licitud s'acaba concedint, sempre que el sol·licitant continuï amb el procés i encara que l'IET sigui desfavorable.

Si s'opta pel Procediment amb examen previ l'OEPM examina a fons la sol·licitud de patent i decideix la seva concessió o bé la seva denegació (total o parcial).

A partir de l'1 d'abril de 2017 entrarà en vigor la nova Llei 24/2015, de 24 de juliol, de patents, i totes les sol·licituds es tramitaran pel procediment amb Examen Previ.